Sejlture‎ > ‎

Sommerferie 2005

Børnevenligt koncept
Konceptet i år er kortere ture rundt i Øresund. I søndags pakkede vi båden i ro og mag, og mandag strøj vi så til Ven. Der var helt vindstille, så turen over det flade vand tog vi på små 3 timer for motor. Frida sov ca. halvdelen af turen, og var i det hele taget meget sammarbejdsvillig.

Ven uden cirkus
Da vi ankom til Ven havde de fjernet de fortøjringsblokke som var blevet lagt ud sidste år, så vi måtte ligge for hækanker, men det lykkedes også fint uden det store cirkus. Men siden har vi dog aftalt at købe et af de der letmetal-plade-ankere som lige kan foldet sammen - til at supplere vores nuværende smedejernsanker med indlagt rygskade.

Med kurs mod Viken
Næste morgen var vi oppe at købe brød hos den lille mølle der ligger midt på øen, og satte derefter kursen mod Viken, en hyggelig lille havn ca. 4 timer længere oppe af den svenske kyst. Det var desværre overskyet, men vinden var perfekt, og vi tog turen på lidt under 3 timer - med en gennemsnitsfart på over 6 knob. Frida tog igen en ordentlig lur, og var lige ved at gå glip af vores lige-ved-og-næsten møde med en gigantisk skandlines færge lige ud for Helsingør.

Grillvejr
Viken viste sig at være en hyggeligt lille havn med gode indkøbsmuligheder. Vi fandt endda også en splinterny legeplads som Frida kunne more sig på. Efter at have hævet penge og købt ind, grillede vi pølser på kajen. Frida løb frem og tilbage med sin nye redningsvest på, mens hun grinede smørret til os.

Rund om Kullen
Næste dag rundede vi Kullen i flot solskinsvejr, og med fin vind. Vi havde hørt om en lille havneby kaldet Arild, der ligger på Kullens nordlige side. Der fik vi plads i "2. position" uden på en stor sejlbåd. Lidt gåture i området blev det også til, og Frida morede sig med at kaste sten i vandet. Fra slagteren i Viken havde vi købt entrecots med, så det blev til en lækker grilmiddag i aftensolen.

Tæt Tåge
Torsdag morgen sejlede vi tilbage den vej vi var kommet, en lille smuttur om på den anden side af Kullen til byen Mölle, der ligger meget idylisk på en stejl skråning med udsigt over det nordlige øresund. Netop som vi rundede Kullen drev en tågebanke ind over os, og vi måtte sejle helt i blinde. Jeg måtte på fordækket og holde udkig, og blæse i tågehornet med jævne mellemrum. Takket være GPSen kunne vi navigere helt sikkert - ellers havde det nok været lidt uhyggeligt.

Mölle
Netop som vi ankom til Mölle, lættede tågen og byen kom til syne lige over havnen. Da vi var tidligt fremme - klokken var vist omkring 12 - var det nemt at finde en plads i havnen. Tine - der er under oplæring som skipper - fik med et minimum af cirkus lirket os på plads i en hjørneplads, hvor vi ligger med udsigt op mod byen. Den lokale delikatessebutik leverede lamme-spyd og hjemmelavede pølser til grillen, til fryd for både voksne og børn.

Smuglertugt til Hornbæk
Efter mange dage i Sverige trængte vi virkeligt til noget ordentligt øl og måske en flaske rødvin. Vi besluttede derfor at slå et smut om Nordsjælland for at shoppe lidt. Turen over det sydlige Kattegat gik rigtigt godt, vi havde masser af vind, og båden skød en god fart. Men da vi var nået et par sømil fra kyste skete der noget mærkeligt - selv om vi sejlede samme kompaskurs som før, meldte GPS'en at vi nu sejlede ca. 45 grader på vores ønskede kurs.

Kraftig strøm
Vi lavede en stagvænding, for at se om det ville gå bedre, men resultatet var bare at vi kom tilbage mod den Svenske kyst, præcis samme vej som vi var kommet fra. Der var tydeligvis meget strøm i området, så vi måtte vende tilbage til vores første kurs, og håbe på at strømmen aftog når vi nærmede os den Danske kyst. Da vi senere passerede et sømærke, kunne vi se hvor stærk strømmen var - det så ud som om sømærket blev slæbt efter en båd, så meget kølvand var der efter det.

Bag-in-a-box og burgere
Et par sømil fra den Danske kyst aftøg strømmen væsentligt, og vi kunne sejle direkte på Hornbæk. Her fandt vi nemt en plads, og Tine fik lidt mere øvelse med at lave havnemanøvre i sidevind. På land fandt vi en superbrugs der tydeligvis havde en del sejlende svenske kunder. Her kunne man købe vin og øl i kassevis, så vi nuppede en ramme Heineken dåser og en kasse australsk rødvin. Efter en lækker strandtur blev det til grillede burgere og rødvin i båden.

Tilbage til Sverige
Næste morgen var vejret flot og solrigt, men der var næsten ingen vind, og vi skulle mod strømmen ned gennem Øresund. Så hele dagens sejlads foregik for motor, og effektivt lå larten under 4 knob pga. den modgående strøm. Som et lyspunkt på turen mødte vi i Kattegat en flok marsvin (altså hvaler, ikke gnavere!) der smømmede forbi os på deres tur nordpå.

Råå
Lystbådehavnen i Råå er stor, men der var ikke mange frie pladser. Efter nogen eftersøgning lykkedes det dog, og vi fortøjret på en plads med grønt skildt. Herefter gik det med bus mod Helsingborg, en tur på ca. 20 minutter. Her fandt vi en café og fik kaffe, smoothie og cheesecake - mums! Da vi skulle lave aftensmad samme aften, opdagede vi dog at vi havde efterladt vores grill i Hornbæk, så aftensmadden stod på pasta med tomatsovs, og ikke grill-spyd som vi havde håbet på.

En Tuborg og så hjem
For at stoppe mens legen var god, og også nå lidt ferie hjemme i København, vendte vi snuden hjemaf søndag morgen. Igen havde vi næsten ingen vind, og måtte glæde os ved at have tanket rigeligt diesel inden vi tog hjemmefra. I weekenden var der bådudstilling i Tuborg havn, så på vej hjem fra Råå lagde vi til i Hellerup havn, og gik den korte tur ned til udstillingen. Der var virkeligt mange flotte både at se, og vi måtte strække Fridas tålmodighed til det yderste før vi endeligt gav op, og skyndte os tilbage til båden i Hellrup.

Margretheholm
Fra Hellerup var der ikke langt hjem til Margretheholm, hvor vores cykler stod og ventede. Vi pakkede så meget vi kunne i Niholaen, satte Frida i barnsædet på Tines cykel, og rullede hjem. Alt i alt en meget vellykket lille sommertur.
Comments